Yüzyıllar boyunca, kağıtları sanatsal hale getiren ebru, çeşitli teknikler kullanılarak rafine edilmiş ve güzel hediyelerin ciltlenmesi veya paketlenmesi için kullanılmıştır. Bilinen en kadim renkli kağıtlar bin yıldan daha eskidir ve Japonya’dan gelir, ebru sanatının tarihi kökleri ise İran ve Türkiye’ye işaret eder. Ebru kursu atölyelerinde tipik malzemeleri ve el aletleri herkese tanıdık gelecektir. Ve uzman rehberliğinde kağıtları kendiniz sanatsal olarak tasarlayıp rafine ettiğinizde içinizdeki ilhamı bir daha asla durduramayacaksınız.
Ebru Sanatı
Ebru sanatı kağıt veya kumaş üzerine çok renkli, çiçek benzeri desenler basma sanatıdır. Mermer ve taş desenleri ile de tanınır. Sulu yüzey tasarım yöntemidir.
Ebru Sanatı Tarihi
Antik sanatlardan biri olan Ebru, şimdilerde kadim dünyadan daha popülerdir. Ebru sanatı tarihi 12. Yüzyılda Japonya’da ortaya çıktı. Japonlar suya mürekkep batırarak kağıda şekil veriyordu. Bu yöntemi Japon imparatorluk ailesinden birinin kazara bulduğu tahmin ediliyor.
Renkli hali ise 15. Yüzyılda İran, Hindistan ve Türkiye’de görülmüştür. 16. Ve 17. Yüzyılda Avrupa’ya Türkiye’den yayılmıştır ve en güzel – gelişmiş örnekleri Türkiye’de olduğu için Ebru sanatının Türkiye’de ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Ebru Sanatı Nasıl Yapılır?
Normal, viskoz bir çözelti barındıran su ya da kitre bulunan su tercihen metal bir kapta bulunur. Demir oksit ve pigment içeren toprak boya bu yapışkan ve hafif yağlı görünümde olan suya serpilir ve ince bir “biz” yani suya şekil verme materyali ile boyalar su üzerinde gezdirilir ve desen oluşturulur.
Desenler ilk önce sıvının yüzeyinde yüzer ve daha sonra emici hamur kağıt yüzeye hafifçe konur kağıt renkleri emdiğinde su yüzeyinden kaldırılıp kurumaya bırakılır. Kurudukça renkler belirginleşir.
Ebru Sanatı Örnekleri
En güzel ebru örnekleri Türkiye’dir. Taş desenli olanları modern dünyada çok sevilir. Ebru sanatı örnekleri doğal taşların yüzeyine benzetilir. Milyonlarca yılda oluşan bu doğal taşların desenlerinin birebir aynılarının meydana çıkması şaşırtıcıdır. Aynı zamanda, çiçek, çiçek taç yaprakları da sevilir. En fazla kullanılanı ile lale desenidir.
Ebru Sanatı Malzemeleri
- Hamur kağıt; Emici özelliği bulunmalıdır ve mat olmalıdır;
- Kitre; yapışkan içeren sıvı,
- Tekne; ebru tekne üzerinde yapılır.
- Oksit sarı, siyah ya da kırmızı boya, tercihen lahur çivit mavisi;
- Öd; Boyanın sabit kalması için.
- Biz; şekil verilen materyal;
- Ve fırça;
Ebru Kursu Veren Yerler
Ebru kursu veren yerler, ebru hakkında temel bilgiler, kağıt, boya ve macun türlerine genel bakış sunar.
- Aletler ve malzemeler tanıtılır;
- Malzemeler hazırlanır, renkler seçilir;
- Baskı yapılır;
- Aletler yıkanır ve kağıtlar kurumaya bırakılır.
Genelde ebru kursu için bir sonraki gün kağıtlar kurumuş olur ve kuruduktan sonra bitmiş sanat eserinizi nasıl kullanacağınız açıklanır ve seçim yaparak şaheserinize sonsuzluk kazandırmanız sağlanır.
Geleneksel Ebru Eğitiminde Çiçek Türleri
Geleneksel ebru sanat derslerinde çiçek formlarını teknede uygular.
- Lale Ebru Yapımı
- Karanfil Ebru Yapımı
- Papatya Ebru Yapımı
- Sümbül Ebru Yapımı
- Gelincik Ebru Yapımı
- Menekşe Ebru Yapımı
Mükemmelliğe bir adım daha yaklaşın!
Bizi instagram da takip edebilirsiniz.
Modelistlik Kursu: yeniumitmodelistlik.com/modelistlik-kursu-istanbul/