Desinatör, Fransızca kökenli bir kelimedir ve dilimizdeki anlamı tasarımcıdır. Tasarımcılar, ilgili oldukları iş sahasında, desen tasarımı yapmakla görevlendirilmiş kişiler olarak tanımlanırlar. Son zamanların en çok dikkat çeken ve de oldukça revaçta olan mesleği desinatörlük özellikle de kadınlar kadar erkeklerin de ilgisini çekmektedir. Peki desinatörlük kursu nerede ve ne zaman verilir? Nasıl desinatör olunur? Desinatör nedir ve nasıl olunur? İşte detaylar…
Desinatörlük; dokuma, örme, kumaş ya da diğer türlü malzemelerin üzerine çeşitli renk ve desenlerde tasarım oluşturan kişilerdir.
Whatsapp Bilgi Hattı: 0 555 800 45 29
Desinatörlük Kursunda Neler Öğrenilir?
Teknolojik olanakların her geçen gün ilerlemesine paralel olarak desinatörlük alanında da daha profesyonel çalışmalar ortaya konulmaya başlamıştır. Öyle ki geleceğin meslekleri arasında yer alan desinatörlük hem çalışma şartlarının çok iyi olması hem de iş olanaklarının zengin olması nedeniyle ilgi duyulan bir alan olmuştur. Peki desinatörlük kursunda neler öğrenilir? Desinatörlük kursları ne zaman veriliyor? Desinatörler ne iş yapar? Merak edenler için işte detaylar…
Desinatörlük görsel bir alandır. Teknolojik olanakların da bu alana girmesiyle tüm çalışmalar, dijital ortamlarda ve bilgisayarlarda yapılmaya başlanmıştır. Yani desinatör olan ya da olmak isteyen kişilerin photoshop programını iyi bir şekilde kullanıyor olması şarttır.
Desinatörlük Eğitiminin İçeriği:
- > Temel PhotoShop kullanım: Eskiz renklendirme, desen oluşturma, rötuşlama ve düzenleme işlemlerinin dijital ortamda yapılmasını sağlayan programdır. Ayrıca tram efekt teknikleri, ışık ve gölge teknikleri, nakış ve baskı teknikleri, hazırlanan desenlerin kıyafet modellerine yerleştirilmesi, görsel yönü kuvvetli aksesuar tasarımları eğitimi verilmektedir.
- > Corel Draw Kullanımı: Vektörel çizim teknikleri, desen tasarımları, taş pul payet nakış tasarımları, boyama ve dolgu özellikleri t-shirt baskı desen tasarımı tram ve efekt özelliklerinin eğitiminin verildiği programdır.
- > Moodboard çalışmaları ile, tasarımlarımızın sezon trendine uygun bir yol izlemesi ve görsel yönü kuvvetli ve detaylı bir proje hazırlama imkanı sağlanmaktadır. Tekstil alanında çalışan; tasarımcı, stilist, desinatör ve desen tasarımcıları, t-shirt baskı nakış, tüm aksesuar çeşitlerini, boyama tekniklerini, taş pul desen çalışmalarını vektörel ve dijital ortamda öğrenmek isteyen, ilgi duyan herkes bu eğitimleri alabilmektedir.
- > Boyama Teknikleri
- > Kumaş, Eşarp ve Yazma Tasarımı
- > Kontur (pat) çizimi,
- > T-shirt baskı çalışmaları
- > Negatif (baskıya hazırlama)
Desinatörlük Kursu Ders Planı
Desinatörlük kursuna başlayan kişilerin, kurs kapsamında ilk hafta görecekleri eğitimin içeriği desenlerin bilgisayar ortamında çizilmesini sağlayacak olan programlar ve de bu programların menülerini, pençelerinin tanıtılması şeklinde olacaktır. Akabinde ise desen çizimlerinde rapor çeşitlerinin türleri ve nasıl rapor oluşturulacağına dair uygulamalı bir ders verilecektir. Kursun bir sonraki haftasında, genel bir konu tekrarı yapılır ve menü tanıtımına devam edilir. Sonrasında ise; kumaş ve tekstil sektöründe kullanılan herhangi bir materyalin desen görünümü scanner yardımıyla dijital ortama aktarılır ve görüntü birleştirmesinin nasıl yapılacağı öğretilir. Elde edilen görüntünün çalışan programdaki çözünürlüğü ve boyutlarının nasıl ayarlanacağı hakkında bilgi verilir.
Desinatörlük Kursu 3. Haftasına gelindiğinde taranan görüntülerin program menülerini kullanarak yeniden çizmeye başlamak ve renk ayrımı çalışması yapmak şeklindedir. Kursun sonraki 4., 5., 6., ve de 7. Haftasında ise desen çizimi ve renk ayrımı çalışmaları iyice pekiştirilecektir. Bir sonraki haftada öğrenilen konular, oluşan problemler üzerinde genel bir tekrar dersi yapılır. Sonrasında ise dijital desenlerin nasıl çizileceği gösterilir. Renk ayrımı işleminden sonra desenler ayrıştırılır. 9. Haftada da şablonlar ve çeşitleri, çizilmiş olan desenlerin baskı ve fabrika ortamında nasıl hayata geçirileceği anlatılır. En son olarak tüm öğrenilen konuları da kapsayan uygulamalı ve teorik sınav yapılarak kurs tamamlanır. Kurs bitiminde başarılı olan öğrenciler Tekstil desen tasarımı kursu sertifika sahibi olmaya hak kazanmaktadırlar.
Desinatörlerin Genel Görevleri ve Sorumlulukları
Desinatörlerin çalışma alanları oldukça geniştir. Ayrıca bu alanda çalışan kişilerin genel görevleri ve de sorumlulukları çalıştıkları iş alanına göre değişiklikler gösterebilir. Desinatörlük mesleğini icra eden kişilerin genel görevlerini şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır.
- Müşterilerin taleplerini başarılı bir şekilde karşılamak, onların fikirlerine ve ihtiyaçlarına göre üretim yapmak, tasarım gerçekleştirmek,
- Müşterilere sunulacak olan desen ve tasarımlar için örnekler oluşturmak,
- Tekstil ürünlerinin nasıl kullanılacağının analinizi yapmak ve genel niteliklerin ne şekilde olması gerektiğini bilerek fikirler ortaya atmak,
- Endüstriyel tekstil alanında kullanılan ve kullanılma potansiyeli olan ürün özelliklerini bilmek, bu ürünlerin tasarımı için yeni fikirler geliştirmek,
- Pazarlama ve satın alma sürecinde ekip çalışmasına uygun davranmak
- Bilgisayar destekli yazılımları aktif kullanabilmek,
- Moda ve trendleri yakından takip etmek.
Desinatörler bu unsurları mesleki etik kurallarını da göz önünde bulundurarak yerine getirmek durumundadırlar. Bu unsular önemli bir mesleki başarı elde edebilmek açısından da çok önemlidir.
Desinatör Nasıl Olunur?
Desinatörlük, günümüzün trend mesleklerinden biri haline gelmiştir. Ancak bu mesleği icra edecek olan kişilerin mesleki nitelikleri mutlaka önceden kazanmış olması gerekir. Peki desinatör nasıl olunur? Desinatör olmak için üniversitelerin Tekstil ve Güzel Sanatlar fakültelerinden mezun olmak gibi bir şart aranmaz. Ancak bu tür bölümlerden mezun olanlar da alan için yeterli yeteneğe sahipse desinatör olabilmektedir. Desinatör olmanın bir diğer yöntemi de desinatörlük kurslarına aktif katılım sağlamaktır. Kurslarda meslekle alakalı tüm eğitimler verilmektedir. Kişilerin desinatörlük kabiliyetleri bulunuyorsa kurs sonunda sertifikalarını alarak bu alanda çalışabilirler.
Desinatörlerin Çalışma Alanları: Desinatörlük kursunu bitirenler; hazır giyim ve tasarım sektöründe hizmet veren tekstil firmalarında, kumaş, desen baskı ve nakış atölyelerinde, moda evlerinde Tekstil Baskı ve Desencisi olarak çalışabilir.
Desinatörlük önemli sorumluluklar gerektiren bir meslek dalıdır. Her şeyden önce iyi bir desinatörlük kursu Tekstil Baskı ve Desenciliği eğitimi almak ve iyi bir araştırmacı olmak şarttır. Özellikle de yılın belirli dönemlerinde değişen moda ve trendleri yakından takip ediyor olmak ve değişen koşullara kolayca uyabilmek son derece önemli olacaktır. Modaya yakından ilgi duyan kişiler desinatörlük mesleğinde önemli başarılar elde ederek, güzel yerlere gelebilirler. Desinatör maaşları da piyasa koşullarının üzerindedir ve oldukça da iyidir.
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz: instagram.com/yeniumitmodelistlik/
Desinatörlük günümüzde tüm alanlarda varlığını göstermektedir. Yazıda da gayet iyi açıklanmıştır. Bol kazanç sağlayabileceğiniz bu meslekte en önemlisi ise eğitim almış olmaktır. Bilgilendirici bir yazı, teşekkürler.
Ben tasarım yapmayı çok seviyorum en çok desenlere tasarım yapmak çok hoşuma gidiyor bu bölümüde çok beğendim
Eğitimi alındığı takdirde çok kişiye ekmek kapısı olabilecek harika bir meslek desinatörlük bencede..bu işe ilgi duyanlar içinde çok harika bir açıklama olmuş elinize sağlık
Desinatörlükle ilgili temel hususları çok güzel özetlemişsiniz. Sayfadaki profesyonellikten hareketle kursunuzun da profesyonel olacağını tahmin ediyorum. Size ve katılımcılara başarılar dilerim. .
Desinatörlük ve nasıl desinatör olunması gerektiğini anlatan ve açıklayan bilgiler verilmiş. İşime gerçekten çok yaradı kazançta sağlanabiliyor teşekkürler.
Güzel eğitim ile tasarım sektörüne girmek isteyen kişilere iyi iş imkanı sağlayacak. Nasıl desinatör olunması gerektiğini anlatan, temel hususlar hakkında açıklayıcı bilgiler verilmiş.
Uzun suredir ilgilendigim bir konu hakkinda gayet aciklayici bilgiler verilmis…cok faydali oldu daha da faydali olacagina eminim…
Tasarım konusunda pek bir yeteneğim yok ama bu yazıdan sonra kurs alma fikri oluştu. Güzel bir meslek veya hobi olabilir benim için.
Bu Desınatörluk kursu çok ıyı olmuş bende haman öranmek ısıtıyorum. Tasarım konusunda ve photshopda pek bır ılgım yok ama çok marokettim sızdende benı kabul etışınızı rıja ediyorum.
Desinatörlük eğitimi tekstil baskı desenciliği anlatmada bir numara Çok Çok güzel tavsiye ederim işin ehli insanlar mükemmel bir site süper
Tekstil ve Güzel Sanatlar mezununuyum yinede bu kursun bana faydasının olacagını dusunuyorum umarım guzel kazanclar saglarız.
Bu konu hakkında bayağı eksiğim varmış. Desinatörlük eğitimi tekstil baskı desenciliği güzel bir şekilde aktarılmış. Çok teşekkür ediyorum
Desinatörluk kursuna başlayacak kişilerin merak ettiği her sorunun cevabını bulabilecekleri nitelikli ve detaylı bir yazı olmuş.
Desinatörlük mesleğinin başlangıç noktası. Kalite eğitimi ile geleceğinize yön verin.
Ben desinetörlük okutum ama hiç bir yereleşemedim onu için bir tanışın olmalı.okuyucanız bölüm iyicene araştırın
Elinize sağlık, çok güzel anlatmışsınız. Teşekkürler