Makinede Aplike Tekniği ve Aplike Modelleri: İşlemeler aynı zamanda geleneksel kültürümüzün de önemli parçalarından birisidir. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte artık bugün işlemelerin makineler yardımıyla yapılabilmeleri mümkün hale gelmiş ve bu sayede bu kültürün hala bir sanat olarak yaşantılarımızda kalmaları sağlanmıştır.
Aplike Nedir?
Sözlük anlamı olarak aplike bir uygulama ve üzerine koyma anlamına gelmektedir. Köken olarak Fransızca’ dan gelen sözcüğün bir diğer adı ise kapamadır. Günümüzde patcwork olarak popülerleşen uygulama aslında bir aplike çalışmasıdır.
En Çok Tercih Edilen Aplike Modelleri
Aplike yapmak için elbette birçok model tercih edilebilir. Ancak bir model tercih ederken daha çok yapılacak uygulamanın kullanım alanının neresi olacağı düşünülerek model seçilmelidir. Genel anlamda aplike modelleri;
- Bitkisel Motifler: Çiçekler, yapraklar, ağaçlar, sebzeler …
- Geometrik Motifler: Üçgenler, kareler, zikzaklar, elipsler, kilim desenleri …
- Figuratif Benzetmeler: Çizgi film kahramanları, hayvan motifleri ve
- Temsili resimlerden oluşmaktadır.
Dikiş Teknikleri Kursumuzu İncelemek için Sayfayı Ziyaret Edin: yeniumitmodelistlik.com/bicki-dikis-kursu/
Aplike Tekniğinin Desen Özelliği
Aplike tekniğinin desen özelliği değerlendirildiğinde çok geniş yüzeylere dahi kolaylıkla uygulanabilen bir teknik olarak karşımıza çıkar. Ancak genellikle makinede aplike tekniği yapabilmek ve rahat çalışabilmek için çok ayrıntılı olmayan desenler seçmekte fayda vardır. Daha ayrıntılı modeller içinse ek olarak yardımcı iğne tekniklerinden yararlanmak gerekecektir.
Aplikenin Uygulandığı Yerler
Aplike modelleri birçok alanda uygulanabilmektedir. Geniş yüzeylere de yapılabildiği için yatak örtüleri, masa örtüleri, nevresim takımı ve pikelerde sıklıkla tercih edilmektedir.
Bunun dışında aplikenin uygulandığı yerler kırlentler, kıyafetler, yastıklar ve seccadelerde de uygulanabilmektedir. Özellikle bebek ve çocuk odalarında dekoratif olarak birçok aplike uygulaması görülmektedir.
Aplike Yaparken Dikkat Edilecek Teknik Esaslar
Aplike işlemini yaparken birtakım teknik esaslara dikkat edilmesi işlemin hem daha doğru olmasını hem de daha kolay yapılmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla aplike yaparken dikkat edilecek teknik esaslardan bazıları şöyledir:
- Aplike yapılacak desen koyu çizilmelidir
- Desen doğru bir şekilde zemin kumaşın tersine çizilmelidir
- Kumaşta çalışmaya başlamadan önce çekme ihtimaline karşı mutlaka yıkayın ve ütüleyin
- Aplike yapacağınız kumaşı seçerken yıkanınca boya vermeyen ve sağlam kumaşlar tercih edin
- Uygulama yapacağınız kumaşa uygun iplikler kullanın
- Fonda ve aplikede kullanılacak kumaşlar aynı cins olmamalıdır
- Aplike işlemine başlamadan önce herhangi bir kayma riskine karşı aplike kumaşı ve zemin kumaşı birbirine teyellenmelidir
- Eğer tercih ettiğiniz aplike kumaşınız ince ise tela yardımıyla daha kalın bir görünüm yakalayabilirsiniz
- Kumaş türleri ve çeşitleri hakkında yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Aplike Tekniğinde Kullanılan Kumaşlar
Aplike tekniğinde kullanılan kumaşlar kesinlikle yıkanınca boya vermeyen ve sağlam kumaşlar olmalıdır. Sık dokunuşlu kumaşlar aplike için daha uygun kumaşlardır. Bunun dışında düz ya da desenli her cins kumaş ile aplike uygulaması yapmak mümkündür.
Kumaş cinsleri itibariyle bir değerlendirme yapmak gerekirse, akfil, opal, terikoton, keten, saten, ipek, polar, deri ve tafta kumaşlar kullanılabilir.
Aplike uygulaması yaparken fon için ayrı aplikelik için ayrı kumaş olması gerekir. Ve bu kumaşlar seçilirken her ikisi de aynı cinsten olabileceği gibi farklı cins kumaşlar da tercih edilebilir. Ama genel olarak her iki alanda da aynı cins kumaşlar tercih edilmektedir. Yani keten üzerine keten aplike, saten üzerine saten aplike şeklinde tercihler daha çok yapılmaktadır.
- Dikiş Teknikleri Sayfamızı İnstagramda Takip Edebilirsiniz
Aplike Tekniğinde Kullanılan İplikler
Aplike yaparken en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi de ip seçimidir. İp seçimi mutlaka desene ve kumaşa uygun olarak yapılmalıdır. Bu konuda ihtiyaç duyulacak iplikler makine nakış iplikleri, kordon ipliği ve alt ipliğidir.
Aplike Tekniğinde Kullanılan Yardımcı Malzemeler
Aplike tekniğinde kullanılan yardımcı malzemeler ise çeşitli renklerde ve ebatlarda boncuklar, pullar, inciler ve tırtıllardır. Bunun dışında özellikle çocuk odaları için yapılacak aplikelerde çizgi film karakterleri ya da hayvan figürleri için çeşitli göz, burun, ağız gibi malzemeler de kullanılabilir. Hatta piyasada satılan hazır aplikeleri de kompozisyonunuza ekleyebilirsiniz.
Makineyi Aplike Tekniğine Hazırlama
Makineyi aplike tekniğine hazırlama sürecinizde öncelikle mutlaka yanınızda olması gerekenleri hazırlamalısınız. Örneğin kullanacağınız makine iğneleriniz, nakış iplikleriniz, desen, kasnak, makas, makine yağı, tornavida, fırça, toz bezi gibi hem işinizin hem de makinenizin ihtiyacı olabilecek tüm araç gereçleri hazırda bulundurmalısınız.
Ardından oturma alanınızı ışığa göre ayarlayarak ışık arkadan ve soldan gelecek şekilde makinenizi uygun bir konuma getirmelisiniz. Uygulamanız esnasında sizin için gerekli olacak tüm araç gereçleri de hazırladıktan sonra öncelikle farklı bir deneme alanında makinenizin istediğiniz çalışma düzeninde olup olmadığını denemelisiniz. Tüm bunların ardından makineniz ve siz aplike işlemine başlamak için hazırsınız demektir.
- İlginizi Çekebilir: Modelistlik Eğitimi
Aplikede Kullanılan Yardımcı İğne Teknikleri
Aplikede kullanılan yardımcı iğne teknikleri doğru seçildiği takdirde işlemenin ve bitmiş ürünün görünümü bundan mutlaka olumlu bir şekilde etkilenecektir. Dolayısıyla tutturma tekniklerine uygun yardımcı iğneler konusunda oldukça hassas ve dikkatli olunması gerekmektedir.
Aplike uygulamasında kullanılan yardımcı iğne tekniklerinden bazıları:
- Makine dikişi
- Kordon tutturma
- Kum iğnesi
- Astragan işi ve
- Fantezi Çin iğnesidir.
Ayrıca bu tekniklerin yanı sıra özellikle fantezi işlemelerde pul ve boncuk dikilerek yapılan süslemeler de bulunmaktadır.
Aplikede Kenar Temizleme
Aplike işlemi ve uygulamasının en son ve en önemli aşamalarından birisi aplikede kenar temizleme işlemidir. Yapılan ürünün görünümü açısından son derece önemli bir aşama olan temizleme aşaması ne kadar düzgün yapılırsa o kadar güzel bir iş ortaya çıkacaktır. Çünkü işleme aşaması ne kadar iyi yapılırsa yapılsın eğer kenar temizleme işlemi düzgün yapılmamışsa yaptığınız tüm iş bundan olumsuz etkilenecektir. Bunun için de en son ama belki de en çok dikkat gerektiren aşamalardan birisi olan kenar temizleme aşamasını da büyük bir özen ve titizlikle yapmak gerekmektedir. Aplike modelleri ile ilgili yeni yazılarımız çok yakında.