Polyester iplik, giyim sanayiinde, özellikle modelistler eteklerin altına giyilen astarlarda polyester liflerinden yararlanmaktadır. Giyim sektöründe polyester, dakron, trevira ya da terilen gibi isimlerle de anılmaktadır.
Polyester İpliği Nedir?
Polyester elyafından üretilen tam yapay sentetik iplik türü polyester iplik olarak tanımlanmaktadır. Petrol türevidir. Filament ya da ştapel elyaftan üretilmektedirler. Polyester lifleri tek başına kullanılabilir. Aynı zamanda farklı doğal ya da yapay liflerle de kullanılabilmektedir.
Polyester Hammaddesi
Petrol ürünü ve taş kömürü katranı polyester hammaddesini oluşturmaktadır. Polyester liflerinden birçok giyim eşyası, gelinlik, abiye ve daha birçok üründe yararlanılmaktadır. Polyester saf olarak kullanıldığı gibi yün, keten, pamuk gibi doğal liflerle de karıştırılıp kullanılır. Polyester tüllerde ve saten kumaşlarda da tercih edilmektedir.
- Yeni Ümit Modelistlik Kursu hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayın
Telefon: 0 212 641 13 13 ARA
Polyester Özellikleri
- Polyester çabuk kuruma özelliğine sahiptir.
- Kırışıklıklara, aşınmaya, daralmaya karşı dirençlidir.
- Yalıtım alanında da kullanılabilir.
- Yanıcı özelliği bulunmaktadır.
- Kolay yıkanır ve kuru temizleme yapılabilir.
- Güve ve böceklere karşı dayanıklıdır.
- Tekstüreli ve tekstüresiz olarak iki şekilde kullanılabilirler.
- 260 derecede erime gösterirler.
- Düşük nem emicilik özelliğinden ötürü statik elektriklenme ve tüylenme özelliği taşırlar.
Polyester lifi doymuş polyester ve doymamış polyester olarak iki çeşittir. Doymuş polyesterlerden yüksek moleküllü termoplastikler yapılır. Doymamış polyesterler reaktiflik özelliği gösterir ve takviyeli plastik yapımında tercih edilmektedir.
Polyester lifinin fiziksel özellikleri de vardır. Polyesterin özgül ağırlığı 1,38 gr/cm küptür. Normal şartlar içinde % 0,4 oranında nem oranına sahiptir. Kopmaya karşı dayanıklı olan polyesterin kopmaya karşı dayanıklılık ölçüsü 4,5-5,5 gr/denye olmaktadır. Enine kesitlerinde yuvarlak bir forma sahip olan polyester eğer özel amaçlarla üretiliyorsa lif kesitlerinde farklılıklar olabilmektedir. Polyestere merserizasyon işlemi yapılırsa az da olsa çekme ve dayanıklılığında azalmalar görülebilmektedir.
Polyester İpliğinin Kullanıldığı Yerler
Polyester ipliklerden birçok alanda yararlanılmaktadır. Her türlü erkek ve kadın giyiminde, bayan iç çamaşırlarında, spor kıyafetlerinde, ev tekstiline giren perde, mefruşatta, halı, yastık, yatak örtüsü, endüstriyel bakımdan çadır, branda, yelken, disket yapımı, dayanıklılığı yüksek olan halatlarda, iplik ve hortumlarda, güç kemerleri gibi ürünlerin yapımında ve teknik tekstillerde geniş kullanım sağlamaktadır.
Polyesterin kullanım alanları bunlarla sınırlı değildir. Pet şişe yapımında kullanılan polyester, geri dönüştürülebilen ürünlerdir. Bunun yanında dekoratif balon yapımında kullanılır. Polyester, LCD’lerde likit kristal ekran yapımında, film şeritlerinin yapımında, fotoğraf filmlerinin yapımında kullanılabilmektedir.
Polyester İplik Çeşitleri
Polyester iplik çeşitleri, tekstüreli ve tekstüresiz olarak ikiye ayrılır. Sentetik iplikler diğer sentetik iplik türlerine göre daha avantajlıdır. Polyester lifi renkleri lekeli ve beneklidir.
Polyester iplikler tek katlı ve çift kat bükülmeli olarak çeşitlendirilir. Tek kat ipliklerde ne kadar büküm olursa olsun ipin kopmaması için dokuma çözgüsü kullanılmamalıdır. Tek kat ipliklerde çoğu zaman aniden ters yönde büküm yapılarak daha dengeli durumda iplik elde edilmektedir. Çift kat bükümlerde, katlar çift olduğu için bu iki ip birbirini tutarak kaymanın önüne geçilir. Aynı zamanda ip gerginlikten tamamen kurtulamadığı için belli oranda rutubet ve sıcaklığın içinde belli bir süre tutulması yani fikse kazanında fikse edilmesi gerekir.
Polyester ipliklerde bükümler S Büküm ve Z Büküm olarak adlandırılmaktadır. Bunun yanında tekstil sektöründe en yoğun kullanım Z Bükümdür.
- İlginizi Çekebilir: Modelistlik Eğitimi
Polyester Dikiş İpliği
Giyim ve daha birçok sektör içinde polyester dikiş ipliği ürünlerinden faydalanılmaktadır. Polyester dikiş ipliklerinin engin renk yelpazesi bulunmaktadır. Gömleklerde, tshirtlerde, kadın ve erkek iç giyiminde, havlu, bornoz, mayo ve bikinilerde sıklıkla tercih edilen polyester dikiş iplikleri hafif dokumalı ve triko kumaşlarda da kullanılabilmektedir.
Polyester dikiş ipliklerinden sadece giyim sektöründe kullanılmamaktadır. Çanta, kemer, çadır, branda, korse ve yelken bezi dikişlerinde kullanıldığı gibi yatak, kapitone ve mobilya döşemelerinde, perdelerde polyester dikiş ipliklerinden yararlanılmaktadır. Polyester dikiş ipliği, ışığa karşı dayanıklılığı yüksek olduğundan en fazla perdelerin yapımında sıklıkla tercih edilmektedir.
- Dikiş Teknikleri kursumuz hakkında bilgi almak istiyorsanız tıklayın
Polyester dikiş ipliklerinin dikiş performansı yüksek olduğu için birçok modelist, giyim ürünlerinde bu iplik çeşidini kullanmaktadır. Dikişler oldukça düzgün ve dikiş görünümü iyi olan polyester dikiş ipliklerinde ultraviyole ışınlarına, sürtünmeye ve yüksek ütü sıcaklıklarına karşı dayanıklılığı da yüksektir.
Polyester dikiş ipliklerinde renklerde solma ve matlaşma görülmez. Renk ton farkı oluşturmayan iplikler ipek kumaşlardan dış giyim ürünlerinde rahatlıkla kullanılabilen iplik çeşididir.