Naylon İplik

Sentetik bir lif olan aynı zamanda halk arasında naylon iplik olarak da bilinen Polyamid, dünya üzerinde üretilen ilk sentetik liftir. Giyim sanayiinde sıklıkla kullanılan naylon ipliğin mekanik dayanıklılığı da oldukça kuvvetlidir. Ancak naylon ipliklerde mekanik dayanıklılık ne kadar çoksa kimyasal dayanım ise o kadar fazla değildir.

Naylon İplik Özellikleri

Mekanik olarak oldukça dayanıklı olan naylon lif türü elyaf ürünleriyle karıştırılarak kullanılır. Böylece kullanıldığı kumaşı sağlamlık yönünden besler. Ancak kimyasal olarak dayanıklı olmadığı için bazı seyreltik bazlı asit ve bazlara direnç gösteren naylon iplikler ilk olarak kadın çorabı olarak üretilmeye başlanmıştır. Naylon ipliklerin genel özellikleri nelerdir kısaca bakalım.

  • Naylon ipliklerin elastikiyet yapısı oldukça iyidir.
  • Sürtünmelere karşı dayanıklılık gösterir.
  • Kolay temizlenebilirler.
  • Aşınmaya karşı dirençlidir.

Naylon iplikler, birçok farklı amaç için üretilir. Ancak naylon (polyamid lifleri) içinde en çok üretimi yapılan ve tercih edilen naylon 6.6 naylon ve naylon 6 olmaktadır. Naylon 6.6 içinde adipik asit ve heksametilen diamin bulunur. Bu maddelerin içinde de altışar karbon atomu bulunur. Bu yüzden adı 6.6 naylon olarak adlandırılmaktadır.

Naylon 6, polyamid lifleri içinde en çok üretimi yapılan türlerden bir tanesidir. Sektörde en çok naylon 6 ve naylon 6.6 lifleri sayesinde tüm naylon lif ihtiyacı giderilmektedir.

Yeni Ümit Modelistlik Kursunda verilen eğitimleri görmek için aşağıdaki linki ziyaret edebilirsiniz. https://www.yeniumitmodelistlik.com/egitimlerimiz/

Naylon ipten neler yapılır?
Naylon ipten neler yapılır?

Naylon İplik Nerede Kullanılır?

Naylon iplik çeşitlerine göre kullanım alanları da değişiklik gösterir. En çok üretimi yapılan polyamid yani naylon iplik üretimi naylon 6.6 ve naylon 6’dır. Bu yüzden bu iki naylon türünün kullanım alanları da farklılık gösterir. Genel olarak naylon iplikler, daha çok çorap, dar dokuma, dikişsiz giyim, ev tekstilinde, örme ve trikoda, çözgülü örmede kullanılmaktadır.

Naylon 6.6 ipliği, döşemelik kumaşlarda, endüstriyel tekstil alanında ve giyimde sıklıkla kullanılmaktadır. Naylon 6 iplik ise diğer Naylon 6.6 iplik kullanım amaçları değişkenlik gösterir. Naylon 6.6 ile Naylon 6 arasında erime noktalarında farklılık vardır. Bu yüzden ütüleme sıcaklıkları da farklılık olmaktadır.

Dikiş İpliği Nasıl Üretilir ve Dikiş İpliği Türleri Nelerdir? İncelemek için aşağıdaki linki ziyaret ediniz. https://www.yeniumitmodelistlik.com/dikis-ipligi/

Naylon 6.6 ipliğinin kullanım alanları

Naylon İplik 2024 naylon iplik
Naylon 6 ipliği
  • Elbise, mayo, spor giysiler
  • Kadın, erkek ve çocuk çorapları
  • İç giyimde
  • Ceket ve gömlek
  • Halı, perde, yatak örtüsü
  • Çadır, uyku tulumu, şemsiye ve paraşüt kumaşları
  • Balık ağı, otomobil lastikleri ve emniyet kemeri

Naylon 6 ipliğinin kullanım alanları

  • Elbise, kadın ve çocuk çorapları
  • İç giyim ve gömlek
  • Yatak örtüsü ve halı
  • Çadır, balık ağı ve otomobil lastikleri

Nem çekme özellikleri de Naylon 6.6 ve Naylon 6’da farklıdır. Naylon 6 lifinde bazı boyalarla boyama daha kolay olur ve bu yüzden renkler daha canlı ve parlaktır. Ancak perde yapımı için naylon 6 lifi kullanılmaz. Çünkü güneş ışığına karşı dayanıklı değildir. Naylon 6 yumuşak dokulu olduğu için triko ve tekstüre iplik yapımında da kullanılır.

Kendir ipi hakkında tüm merak edilenleri görmek için sayfayı ziyaret edebilirsiniz. https://www.yeniumitmodelistlik.com/kendir-ipi/

Naylon İplik Nasıl Üretilir?

Polyamid yani halk arasındaki deyimiyle naylon iplik üretimi, naylon 6 ve naylon 6.6 ipliklerinde farklılık gösterir. Naylon 6 üretiminin başlama maddesi 6 karbonlu amino kaproik asit yani NH2(CH2)5COOH’dur. Bu maddeyi polimerleştirmek için 260 derece basınç gerekir. Katalizör için ise naylon 6.6 tuzu kullanılır. 220 derecede eritilen naylon 6 polimeri, eğirme işlemi yapılarak filament haline dönüştürülür. Bu filamentlerin dayanıklılığın daha fazla olması için germe ve çekme yöntemi yapılarak iplik üretimine geçilir.

İlginizi Çekebilir: Modelistlik Eğitimi

Naylon 6.6 lifi elde edilirken ilk olarak molekül zincirlerinin ve polimerlerin oluşturulması gerekir. Başlama maddesi olarak etil alkole katılarak naylon 6.6 tuzu yapılır. Polimerleşmenin oluşması için hazırlanın naylon 6.6 tuzunun su içinde çözeltisine basınçlı buhar verilir ve hava geçirmeyen ortamda yaklaşık 215-220 derece gerekir.

Bu işlemin sonunda istenilen polimerleşme seviyesine gelince içine yüzde 1 kadar asetik asit eklenir ve polimerleşme işlemi durdurulmuş olur. Bu işlemin sonunda naylon 6.6 polimeri süt beyaz renge ulaşır ve katılaşır.  Eğer naylon 6.6 polimerlerinin mat hale getirilmek isteniyorsa bunun için naylon 6.6 tuz formundayken içine %1 kadar TiO2 eklenerek matlaşması sağlanır. Katılaşan bu madde ufak parçalara kesilerek yumuşak eğirme işlemine geçilerek filament haline gelmesi sağlanır. Filament hale getirilen lifler, germe ve çekme işlemi ile ip haline getirilir. Tüm işlemler bittiğinde naylon 6 ve naylon 6.6 ipleri için renklendirme işlemi gerçekleştirilerek makaralara sarılma işlemi yapılır.

Bizi instagram’da Takip Edebilirsiniz…

Whatsapp
Gözde Kara
Gözde Kara
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?