Moda dünyasında en çok tercih edilen kumaş türlerinden biridir. Krep kumaşlar kaliteli, şık ve gösterişli bir görünüme sahiptirler. Genellikle abiye, tesettür, yazlık vb. kıyafetlerde kullanılırlar. Krep kumaş yazın da sıkça tercih edilir çünkü üste yapışmayan, hafif bir yapısı vardır.
Krep Kumaş Nedir?
Bu soruya cevap olarak çoğunlukla yün, ipek veya viskozdan üretilen kumaşlardır diyebiliriz. Tekstil sektöründe daha güncel kullanımı içinde polyester kumaş da sıkça tercih edilmektedir.
Polyester kumaş kullanımı olduğunda %100 kumaş yerine karışık kumaş üretilmektedir. Örneğin polyester kumaş+pamuklu kumaş karışımı da sıkça tercih edilen kombinasyonlar arasındadır.
Karışımlı olarak üretilen kumaşlar günümüzde daha yaygındır. Bir kumaş ne kadar doğal kumaş özellikli olursa hava geçirgenliği de o kadar yüksektir.
- Yeni Ümit Moda Akademisinde Verilen Eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz;
- Modelistlik Kursu
- Stilistlik Eğitimi
- Gelinlik Dikim Kursu
- Dikiş Teknikleri Kursu
Krep Kumaş Özellikleri
Bu kumaşın özellikleri arasında birçok unsur sayılabilir. Bu kumaşların özellikleri arasında öncelikle şunlar yer almaktadır:
- Çoğunlukla ipek, yün veya viskoz kumaş ile üretilir,
- Yün, polyester, pamuk gibi kumaşlar karıştırılarak da imal edilmektedir,
- %100 ipek, viskoz veya pamuk ile üretilebilirler,
- Terleme yapmaz, hafiftir ve rahattır,
- Dökümlü ve salaş bir kumaş türüdür,
- Şık ve gösterişlidir,
- Genellikle zor buruşur (Pamuk oranına göre değişir).
En belirgin özellikleri arasında hafif olması ön plandadır. Dökümlü bir kumaş olduğundan tesettür moda giyimde de sıkça tercih edilmektedir. Yaz mevsimi için oldukça uygundur.
Krep Kumaş Hangi Kıyafetlerde Kullanılır?
En çok kullanıldığı kıyafetler özellikle yazlık giysileri içermektedir. Kumaşın doğallık özelliği arttıkça yazın kullanılma imkanı da o derece yüksek olacaktır. Bu kumaşlar dökümlü, rahat ve üste yapışmayan kumaşlardır.
Bu kumaşlar ile elbise, pantolon, yelek, abiye, etek, ceket gibi her türlü kıyafet dikişi yapılabilir. Tesettür kıyafetleri de sıkça dikilmektedir; salaş ve dökümlü olması bu alanda da tercih sebebidir. Bu tür kumaşın kullanıldığı giysiler çoğunlukla ütü de istemezler.
Krep Kumaş Çeşitleri Nelerdir?
Bu kumaş türü oldukça çeşitlidir. Bu kategoride yer alan kumaş türleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Taşlanmış krep
- Yazlık krep
- Pamuklu krep
- Empirme krep
- İpek krep
Bu kumaş çeşitleri arasında Hürrem krep kumaş da bulunmaktadır.
Hürrem Krep Kumaş Nedir?
Hürrem krep kumaş likralı ve rahat bir kumaştır. Bu kumaş diğer kumaşlara göre daha az dökümlüdür. İç göstermez ve vücuda yapışmaz. Günlük, abiye ve spor kıyafetlerde de kullanılabilir.
Aynı zamanda esnek kumaş ya da double kumaş olarak da isimlendirilir.
Şifon Kumaş Nedir?
Şifon kumaş nedir ile ilgili olarak bu kumaşın hafif esnek yapıda, iç gösteren, az dökümlü ve yazlık bir kumaş olduğunu belirtebiliriz. Şifon kumaşın içine astar dikmek gerekmektedir.
Şifon kumaş ile en çok elbise, pantolon ve gömlek dikilmektedir. Hazır giyim sektöründe sıkça kullanılan bir kumaştır. Şifon şallar da çok modadır.
Kumaşın Yıkanma Şekli
Yıkanma hakkında kuru temizleme ya da elle yıkama önerisinde bulunabiliriz. Elle yıkandığında da su ılık olmalıdır.
Krep kumaşlar için yıkama önerisi arasında suyun 30-40 derece olması bulunur. Gölgede kurutulursa rengini koruyacaktır.
Ayrıca Bakınız: Modelistlik Kursları